Naar Figueras
25 januari 2025 - Figueres, Spanje
Vanochtend op tijd opgestaan om tas in te pakken en nog even op plein rustig koffie te kunnen drinken en pane con kaso te kunnen eten. De Spaanse dames die gisteravond samen minimaal twee flessen wijn soldaat maakten waren ook al op en even later compleet opgetut om naar het dorpsfeest te gaan. Leuke vrouwen waarvan er 1 best redelijk Engels sprak. En ook weer zo hartelijk en aardig. Rustig naar trein gelopen waar een best wel klein jongetje (8?) zat en mij vroeg op dit het perron naar Manresa was. Nee, naar Barcelona, Manresa is andere kant op dus ander perron. Dit kreeg ik nog wel uitgelegd maar hij keek mij schrikachtig aan van hoe dan. Gelukkig zag ik aan overkant spoor een vrouw staan die ik kon roepen en die hem naar haar kant heeft gederigeerd. Vervolgens zag ik - zo lief! - dat ze hem uitgebreid ging uitleggen hoe hij naar de borden moest kijken. Goedgekomen dus. Op playa del espanya zag ik gelukkig snel de juiste looproute naar station Santé waar ik binnen 10 minuten was. Had zat tijd dus ook nog even op terrasje gezeten. Vervolgens toch weer meer tijd dan verwacht nodig om juiste spoor te vinden en oh ja, bij de tgv hier is het alsof je een vliegtuig ingaat. Alle bagage gaat door scanners en kaartjes worden 2x gecheckt en de rijen zijn lang (maar gaan vlot). Op de seconde vertrokken en op de seconde in Figueras. Dat kunnen ze hier wel. Naar het huis gelopen en alweer hele leuke mensen. Zij is uit Buenos Aires, hij uit Barcelona. Kunstliefhebbers want er liggen overal kunstboeken en heel mooie dingen aan muren. Fijne kamer met eigen badkamer. En een grote hele oude rustige herder.
Om half 5 naar oude stad gelopen en geboortehuis van Dali bezocht. Dat is nieuw en helemaal digitaal opgezet. Fantastisch gedaan. Een beetje zoals Moco museum maar dan het leven van Dali (die behoorlijk gek was). Morgen naar het eigenlijke museum. Op 1 na drukst bezochte museum van Spanje. Een bizar gebouw. Ik voeg nu alvast een internet foto toe. Tapas gegeten en nu thuis.