Monistrol de Montserrat
24 januari 2025 - Montserrat, Spanje
Ik raak de dagen kwijt. Woensdag uit Barcelona vertrokken. Ik had nog de hele ochtend omdat ik pas om 16 uur hier kon inchecken en het met de trein een uur zou zijn. Alleen kon ik het betreffende treinstation eerst niet vinden. Het moest op place de Espanya zijn maar niks te zien en niemand die het wist. Een politieman zei dat ik de metro moest nemen naar een andere plek en daar zou dan de trein naar Montserrat zijn. Ik vond het raar maar ja, wat doe je. Ik zat al bijna in de metro toen ik twee metro beambten zag en dacht ik vraag het toch nog een keer. Neeeee ik moest zeker niet de metro in, ik moest terug naar boven en aan de overkant van het plein was het station. Nou ja, opnieuw op zoek, heel behulpzaam bleek de beamte mee naar boven te zijn gelopen en hij wees aan de overkant van het plein. Niks te zien maar half Barcelona is opengebroken dus ik dacht ik ga er maar heen. Weer niks te zien, bij hotel gevraagd en eindelijk zag ik een bordje op een soort lift in de middenberm. Bleek dat het (ondergrondse) station. Toen ging het goed. Mensen zijn erg behulpzaam met juiste kaartje enzo vinden. Toch was ik weer niet helemaal scherp want ik stapte dit keer een halte te vroeg uit. Wel Montserrat maar met een andere toevoeging. Ook nog de volgende trein per abuis laten passeren maar toen daarna was ik er toch echt. Het huis snel gevonden. Het is een oud huis dat van binnen helemaal gerenoveerd is. Twee verdiepingen met een soort plaatsje en op de eerste verdieping een overdekt terras aan de keuken daar. Beneden drie slaapkamers met grote, zeer complete keuken, gloednieuwe grote badkamer en grote woonkamer en boven idem. Toch heel leuk dat er allerlei andere mensen zijn. Andrea uit Australië, Ha uit VS en een jongen wiens naam ik niet weet en die al 55.000 km op zijn motor gereden heeft. Uit zuid Afrika. Sinds 2021 onderweg. Is trauma therapeut. Onderweg werkt hij gewoon (online). Toch bijzonder! Er zijn nu weer nieuwe mensen. Uit Spanje en Oekraïne ving ik op maar ik heb ze nog niet gezien. Ik ontbijt eerst met fruit dat ik hier op de markt heb gehaald, ga dan naar de bar hier tegenover op het plein voor caffe con latte (€ 1,70) en een broodje met tomaten prut en kaas. Gister ben ik naar het klooster gelopen. De GR start hier voor het huis. 4,5 km 1,5 uur. Zeer zware tocht! En heel mooi. Bijna niemand tegen gekomen. Eenmaal boven blijken er toch behoorlijk wat mensen te zijn die of met de tandrad trein komen of met de kabelbaan of met de auto. De bijbehorende parkeerplaatsen zijn heel rustig terwijl er toch op het terrein zelf behoorlijk wat mensen lopen. Vooral veel Aziaten. Als je 50 m verder loopt is er geen hond meer. En je moet er niet aan denken als je in het seizoen bent, dat kan niet anders dan extreem druk zijn. Ik ben naar beneden met tandrad gegaan. Bij de bar geluncht. Gebakken aardappeltjes met roquefort en een gebakken ei. 5€. Hier even bijkomen en om 17 uur weer naar de bar. Glaasje wijn en zakje chips. €2,70. In avond maak ik wat groente. Vandaag ben ik met tandrad juist naar boven gegaan. Daar naar een kerkje gewandeld. En daarna helemaal naar beneden via iets ander pad. Ook weer erg mooi en soms pittig. Aantal mensen tegengekomen die juist omhoog gingen en graag willen weten of het nog ver is. Ja. Er zijn ook grote sportievelingen die of naar boven of naar beneden rennen. Maar al met al nog geen 10 mensen die je in totaal ziet. Daarna zelfde programma hier met calamari’s als lunch.
Vanavond groot feest in het dorp. Het duurt alleen eindeloos voor het begint. Misschien toch pas morgen? Er is hier trouwens meer herrie in avond en ochtend dan in Barcelona. Bij de wandelingen hoorde je ook vaak het verkeer uit het dal. Niet storend, wel opvallend. Morgenochtend naar Figueras!